Ben je van plan om binnenkort te gaan klussen? Dan heb je materialen en gereedschap nodig. Underlayment wordt tegenwoordig voor van alles gebruikt, zoals meubels of vloeren. Maar welke soorten zijn er? En welke soort is het meeste van toepassing voor jouw klus? Wil je meer weten over underlayment? Lees dan snel verder.

Wat zijn underlayment platen?

Underlayment is een vlak en erg sterk plaatmateriaal dan bestaat uit meerdere lagen houtfineer. Het oppervlak is glad en het materiaal is houtachtig. Vaak worden de platen gebruikt als constructiemateriaal maar tegenwoordig worden ze ook steeds vaker toegepast voor meubels, kasten en keukens. Als constructiemateriaal zie je het bijvoorbeeld terug in vloeren, wanden en plafonds. De platen bestaan dus uit meerdere lagen houtfineer. Die lagen worden verlijmd, waardoor er een dikkere en sterke plaat uit voortkomt. Het oppervlak is mooi recht en dit materiaal zal niet snel kromtrekken. 

De toepassingen van underlayment

Ten eerste kun je het gebruiken voor het neerleggen van ondervloeren. De platen hebben dus een heel recht oppervlak en daardoor kunnen de vloeren ook erg vlak worden gelegd en kan het druk weerstaan. Van nature worden de platen gebruikt in de constructie. Daarom worden het ook wel eens constructieplaten genoemd. Meestal worden ze dan ook gebruikt als basislaag. Zo worden ze gebruikt  als ondervloer op een balklaag. Deze platen worden Ook zie je tegenwoordig steeds vaker meubels die gemaakt zijn van het materiaal. 

Underlayment 18mm

Je hebt de platen in verschillende diktes. De platen van 18mm zijn dik en kunnen makkelijk in elkaar worden geschoven. Deze worden meestal gebruikt als vloerplaten op een zolder bijvoorbeeld. Ook worden deze platen wel eens gebruikt als dakbeschot. Ook worden ze gebruikt in de interieurbouw omdat ze een glad oppervlak hebben en zichtbare houtstructuur. Je hebt de platen in verschillende kwaliteiten en soorten. Denk bijvoorbeeld aan vuren plaatmateriaal. Dit is een kwalitatief goed materiaal met een strak en modern uiterlijk. De plaat is erg licht qua gewicht en daarbij erg stabiel. Er zijn ook radiata pine platen. Deze type platen worden vaak gebruikt voor toepassingen die tijdelijk zijn, zowel binnen en buiten. Naast de 18 millimeter platen, heb je ook 9 millimeter dikke platen. Deze is vrij dun en worden vaak ook alleen gebruikt voor tijdelijke toepassingen. Zo kan je er tijdelijk raamkozijnen mee dicht maken of een gat afdekken in een plafond. 

Je hebt dus verschillende soorten underlayment platen. Daarbij kun je kiezen uit verschillende diktes en verschillende kwaliteiten. Welke kwaliteit geschikt is voor jou, hangt af van de toepassing