Zoals je van mij gewend bent, praat ik regelmatig over ‘s werelds interessantste dingen. Vandaag wil ik even stilstaan bij een redelijk ondergewaardeerde sector. Zonder deze tak van werkzaamheden zou echter alles in de wereld stilvallen. Ik heb het natuurlijk over de logistieke sector. Zelf ben ik altijd gefascineerd dat mensen ervoor kiezen om vrachtwagenchauffeur te worden of te werken in een magazijn. Zo zijn er werknemers die het heerlijk vinden om met de wagen naar verre bestemmingen te rijden. Persoonlijk zou ik eerder iemand zijn voor in het magazijn, maar dat terzijde. Lees gerust verder en ontdek de interessantste weetjes over de logistieke sector.

Weetje #1

Wist je dat er stiekem veel jongeren werken in de logistieke sector? Zeker op hotspots in het westen zijn veel werknemers tot 30 jaar te vinden. Een hotspot binnen de logistieke wereld is een gebied dat volgens een groep experts hoog scoort op een aantal punten. Zo is bijvoorbeeld Schiphol een bekende hotspot in het westelijke deel van Nederland. Daar bestaat maar liefst 41 procent van de werknemers uit mensen die jonger zijn dan 30 jaar. Nu vraag jij je misschien af waar ik dit allemaal op baseer. In een rapport van de Manpowergroup uit augustus vind je allerlei interessante weetjes. Natuurlijk is dit niet mijn enige bron voor kennis.

Weetje #2

Zoals je wellicht verwacht is het steeds moeilijker om aan personeel te komen. Dat geldt niet alleen voor deze sector. Net als de logistieke sector, worstelt de horeca met hetzelfde probleem. Daarom investeren steeds meer bedrijven tijd en geld in het verbeteren van de werkomstandigheden. Soms is het een simpele kwestie. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van de juiste logistieke hulpmiddelen. Zo kunnen steekwagens het dagelijkse werk in een magazijn al een stuk dragelijker maken. Natuurlijk zijn steekwagens niet de enige manier waarop werkgevers zichzelf aantrekkelijk proberen te maken. Ook worden de arbeidsvoorwaarden telkens aangepast om potentiële werknemers te overtuigen.

Weetje #3

Zonder dat we het doorhebben, maken we allemaal gebruik van logistiek. Weliswaar niet altijd direct, maar een groot aantal spullen en zaken worden door middel van transport bij ons gebracht. Ik zal je een voorbeeld geven. Wist je dat musea leeg zouden staan zonder logistiek? De vrachtwagens die je op de weg ziet rijden transporteren namelijk van alles en nog wat. Van museumstukken tot aan voedingswaren – het zit er allemaal in. Daarom zou een land zonder goed geregelde logistiek stil komen te staan. De goederen kunnen dan bijvoorbeeld niet meer verhandeld worden. Kortom, logistiek is belangrijk. Daarom zijn er ook altijd nog baantjes te vinden binnen deze sector.