De echte fanatieke zeiler met een mooi jacht zal als droom hebben om ooit een keer een wereldreis te maken met het betreffende zeiljacht. Vaak voor de echte zeiler een unieke kans en een activiteit die op de bucket list staat. Bij het zeilen over de wereld hoort natuurlijk een goede voorbereiding. En daar hoort weer bij dat je goede zeilkleding draagt en dus ook een goede zeiljas. De zeiljas is eigenlijk het belangrijkste item van je outfit op zee. Het moet je warm houden, tegen de wind beschermen en je drooghouden als het fors regent of dermate hard waait dat de hoge golven over het dek heen spatten. Goed om je dus te verdiepen in de zeiljas via dit blog.

Waar voldoet een goede zeiljas aan?

Uiteraard kunnen er verschillende eisen zijn waar jij van vindt dat de zeiljas aan moet voldoen. De ene vind het belangrijk dat je er goed warm mee blijft en de ander vind het uiterlijk van de jas weer veel belangrijker. De functionaliteit is over het algemeen altijd een aspect die iedereen belangrijk vindt. En functioneel houdt in dat je warm en droog blijft. In sommige gevallen ook dat je ermee blijft drijven als het zwemvest erin verwerkt is. In een aantal gevallen is dat zo. Om warm en droog te blijven moet de zeiljas aan een aantal aspecten voldoen. Allereerst het materiaal. Je ziet vaak dat er een materiaal gebruikt wordt wat wel ademend is, maar toch waterdicht. Zo ga je niet enorm zweten en beschermd de jas je wel tegen regen en opspattend water. Ook heeft deze jas een grote kraag. Een kenmerkend iets voor deze jas. Hier zit ook vaak de cappucion in verscholen. Hieraan zit vaak ook een cap die je geschikt wat meer beschermd tegen opspattend water. De zeiljas voor de koudere omstandigheden is gevoerd en heeft een goede isolerende werking.

Een passende zeilbroek bij je zeiljas

Eigenlijk zijn ze tijdens het zeilen onlosmakelijk met elkaar verboden. De zeilbroek en de zeiljas. Zeker als je met opspattend water te maken hebt wil je ook dat je benen goed droog en warm blijven. Een goede zeilbroek is dan noodzakelijk. Een zeilbroek is te herkennen aan de tuinbroekachtige uiterlijk. Er zitten bretels aan zodat ook je buik en rug goed tegen water en wind beschermd worden. Vaak zijn de knieën ook verstevigd omdat je veel op je knieën zit op een jacht en deze dus behoorlijk aan slijtage onderhevig zijn.